Een beunhaas: het klinkt misschien als een onschuldige term, maar voor velen kan het leiden tot serieuze frustraties en kosten. Het is een term die vaak wordt gebruikt voor mensen die zich wagen aan een vak of beroep zonder daarvoor de juiste opleiding of ervaring te hebben. En hoewel deze mensen in sommige gevallen misschien wat goedkoper werk kunnen leveren, is de realiteit vaak heel anders. Wie zich laat adviseren of helpen door een beunhaas kan na afloop flink voor verrassingen komen te staan, en niet de leuke soort.
Neem bijvoorbeeld de mannen in het onderstaande verhaal. Ze stonden waarschijnlijk vol vertrouwen voor een klus die hen op het eerste gezicht wel mogelijk leek. Maar al snel bleek dat ze hun handen niet echt uit hun mouwen konden steken. Een paar flinke klappen, het nodige gereedschap, en binnen de kortste keren lagen ze het werk te saboteren in plaats van het vakkundig uit te voeren. Want in plaats van netjes alles af te maken, zorgden ze ervoor dat het werk niet alleen slecht werd uitgevoerd, maar dat het ook nog eens meer tijd en geld kostte om alles weer recht te trekken.
In de wereld van de bouw en verbouwingen zijn beunhazen helaas geen onbekenden. We hebben allemaal wel eens gehoord van die verhalen waarbij iemand het niet zo nauw neemt met de standaarden van het vak. Ze zijn vaak snel om grote beloften te doen, en hoewel ze charmant en overtuigend kunnen zijn, kan het werk dat ze leveren vaak niet in de buurt komen van de beloofde kwaliteit. Dit leidt dan vaak tot enorme frustraties voor de eigenaar van de woning of het project. Vaak is het enige wat een klant krijgt een flinke rekening, met een “nou ja, dit kan je het beste zelf doen”-opmerking erbij.
Deze mannen besloten bijvoorbeeld om een flinke verbouwing in hun eigen handen te nemen. Ze dachten dat ze alles wel konden, want wat is er nu moeilijk aan het breken van een muur of het leggen van een vloer? Alles wat nodig is, is een beetje kracht, een paar gereedschappen, en natuurlijk die typische beunhaas-mentaliteit die zegt: “Ach, dat komt wel goed.” Wat ze echter niet in de gaten hadden, was dat het eigenlijk alles behalve goed zou komen.
Want zodra de beukers de sloop aanhieven, bleek al snel dat ze niet echt wisten wat ze deden. Het begon met het verkeerd inschatten van de sterkte van een muur. In plaats van een nette, gecontroleerde sloop, veroorzaakten ze een chaos van vallende bakstenen en schade die veel verder ging dan oorspronkelijk de bedoeling was. De ruimte was een warzone, en in plaats van vooruitgang te boeken, moesten ze eerst alle schade herstellen voordat ze überhaupt verder konden met de oorspronkelijke klus.
Dit was nog maar het begin. Want na de sloop volgde het daadwerkelijke bouwwerk, en daar bleken ze nog minder grip op te hebben. Waar vakmensen alles met precisie uitvoeren, leek het voor deze mannen alsof ze gewoon een muur in elkaar aan het gooien waren zonder enig oog voor detail. Van scheve deuren tot ongelijke vloeren, alles leek te mislukken. Wat hen allemaal zou kunnen overkomen, werd langzaam een realiteit. De klant zag de afmetingen van de nieuwe ruimte veranderen, en in plaats van het gewenste resultaat, werd de chaos steeds groter.
Waar beunhazen vaak in eerste instantie goedkoop lijken, eindigt het vaak in een veel duurdere aangelegenheid. Want nadat het werk van deze mannen klaargemaakt moest worden door professionals, werd duidelijk hoeveel tijd en energie er verspild was. De kosten van het herstel waren inmiddels veel hoger dan wanneer ze in eerste instantie een vakman hadden ingehuurd. Wat in eerste instantie leek op een voordeel, veranderde dus al snel in een dure misser.
En zo gaat het vaak met beunhazen: ze zorgen er voor dat jij in eerste instantie denkt dat je flink bespaart, maar uiteindelijk ben je juist veel meer geld kwijt. Niet alleen doordat er opnieuw werk verricht moet worden, maar ook doordat je uiteindelijk geduld en stress moet inleveren. Uiteindelijk komt er dus vaak veel meer bij kijken dan je in eerste instantie had gedacht, en is het altijd verstandig om eerst goed na te denken voor je iemand inhuurt.
Kijk, we begrijpen het wel. Iedereen wil wel eens wat besparen, en als je dan iemand tegenkomt die een klus voor je kan doen voor een lagere prijs, lijkt dat als muziek in je oren te klinken. Maar wees gewaarschuwd: de oude wijsheid “Goedkoop is duurkoop” blijkt vaak waar te zijn. Want als je eenmaal met de gebakken peren zit, ben je het zat om te denken “Had ik maar…” En dan is het vaak te laat
Dus, wanneer je de volgende keer een klus hebt die gedaan moet worden, vraag jezelf dan af: wil ik echt een beunhaas die het werk met de grootste fouten aflevert, of ga ik voor iemand die het vak echt beheerst? Want zoals deze mannen bewezen, zijn het niet altijd de grote beloftes die waarmaken, maar de mensen die daadwerkelijk weten wat ze doen. En daar betaal je dan liever voor, want uiteindelijk bespaar je op lange termijn. Het belangrijkste is dat je niet voor verrassingen komt te staan, maar dat je trots kunt zijn op het eindresultaat. Bekijk de beelden op de volgende pagina: